Diz Kireçlenmesi (Gonartroz) Nedir ?
Diz Anatomisi: Diz; uyluk kemiği(femur) ile kaval kemiği (tibia) arasındaki menteşe biçimli bir eklemdir.
Devamını OkuDiz eklemini oluşturan femur ve tibia ve patella dediğimiz kemik eklem yüzeylerindeki aşırı aşınmaya bağlı gelişen hastalığa verilen isim osteoartrit (gonartroz ) dir. Yaş, kadın cinsiyet, ağır işde çalışma, kilo önemli risk faktörü olmakla birlikte her hangi bir risk faktörü olmadan da gelişebilmektedir. Erken evrelerinde kilo verme hareket modifikasyonu ağrı kesici ilaç veya fizik tedavi gibi ameliyat dışı yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak bu tür tedavilere yanıt vermeyen ve ileri evre gonartroz da artroskopik debridman, yüksek tibial osteotomi, ve son olarak ta diz protezi ameliyatı (artroplasti) ile tedavi etmek mümkündür. Uygun hastada tekniğine uygun yapılmış bir diz artroplasti ameliyatı 15-20 yıl kadar sorunsuz başarı öngürülebilir. Ancak bazen hasta veya ameliyat yöntemine bağlı yada uzun süredeki implantlardaki aşınmaya bağlı sorunlar çıkabilmekte ve revizyon ameliyatı dediğimiz mevcut protezlerin çıkarılıp tekrar farklı özellikte protezlerle değiştirlimesi gerekebilmektedir.
Diz Anatomisi: Diz; uyluk kemiği(femur) ile kaval kemiği (tibia) arasındaki menteşe biçimli bir eklemdir.
Devamını OkuTam tedavi ve iyileştirme söz konusu olmamakla birlikte, hastanın ağrısını geçirmek, hareket kabiliyetini arttırmak ve özürlülük durumunu minimale getirmek için çok şey yapılabilir.
Devamını OkuDizde diğer tedavi yöntemlerine cevap vermeyen kireçlenmeler diz protezi ile tedavi edilir.
Devamını OkuRevizyon diz protez ameliyatları kabaca iki şekilde yapılmaktadır. Protez gevşemesi implant yetmezliği, kırılması aşınması veya kemik erimesi gibi enfeksiyon dışı nedenlere bağlı ise tek aşamalı revizyon olarak adlandırdığımız tek ameliyatla değişmesi gereken implantlar çıkarılarak yenisinin takılması işlemidir. İki aşamalı revizyona göre daha avantajlı olup bir defada tüm sorunlar giderilmektedir.
Devamını Oku