Kalça eklemi kireçlenmesi medikal tedaviye rağmen geçmiyor ve günlük yaşamı engelleyecekkadar rahatsız ediyorsa kalça protezi ameliyatı ile tedavi edilir.
Protez denince kalçada eklem yapan iki kemiğin eklem yüzeylerinin kesilerek çıkarılması ve bu yüzeylerin metal ve plastik parçalar ile kaplanmasıdır.
Kalça protezi ameliyatı günümüzde bir çok merkezde yapılan, deneyim ve başarının arttığı, kalça kireçlenmesine bağlı hayattan bezdiren,inatçı ağrılarda çok iyi yanıt alınan bir tedavi yöntemidir. En sık karşılaşılan soru yapılan kalça protezinin nekadar ömrü olduğudur. Burada hastanın kişisel özellikleri; yaş, cinsiyet, ağırlık ve hareket seviyesi belirleyicidir. İyi ellerde yapılması şartıyla tüm hastaların %98’inde protez 20-30 yıl kadar dayanır. Tecrübeli merkezde, deneyimli ekip ve kaliteli protez seçimiyle, hasta doktor uyumu ve önerilerin tam yerine getirilmesiyle sonuçları daha başarılıdır.
Normal bir kalçada kemiklerin birbiri ile bağlantısını ve koordinasyonunu sağlar..Artritli bir kalçada bu yapılar bozulur.
Bugün kalça protezlerinin büyük çoğunluğu çimentosuz olarak yapılmaktadır. Çimentosuz protezlerin uyumu mükemmel olup 30 yıl kadar dayanabilmektedir. Bu süreyi hastanın kilosu,genel sağlık koşulları,aktivite düzeyi arttırıp, azaltabilmektedir.
Sonuç olarak kalça protezi cerrahisi bazı sorunları olsada bugün için kalçanın biomekaniğini düzenleme de etkili bir tedavi yöntemidir. Hastaların operasyonun ertesi günü yürümelerine, 2. gün tuvalete oturmalarına izin verilir. Dikişler ortalama 15 günde alınır ve sonrasında banyoya izin verilir. Hasta operasyonun ertesi gününden itibaren kalça ve diz bükme ve adele güçlendirme akzersizlerine başlanır. Bu ekzersizler kalça fonksiyonlarının tamamen kazanılmasına kadar devam eder. Genellikle 6. haftada tüm kalça fonksiyonları geri döner. Kalçada şişlik ve protezin varlığını hastalar 3-6 ay hissedebilirlerse de yürüme ilk haftadan sonra ağrısızdır.
Kalça protezinin iyi ellerde yapılması kadar ameliyathane ve ameliyat sonrası bakım hizmetleride çok önemlidir. Bu operasyonun en önemli komplikasyonu % 1-2 oranında enfeksiyondur.(en iyi ameliyathane şartlarında). Enfeksiyon gelişirse ek cerrahi prosedürler gerekebilir. Damar ve sinir yaralanması riski neredeyse yoktur.